top of page

Esneklik Sayesinde Elektrik Faturalarında %3 ila %10 Düşüş

Yenilenebilir enerji üzerinde yayın yapan bir medya kuruluşu olan Valeur l'Energie, elektrik tüketicilerine sunduğumuz esneklik çözümleri hakkında bilgi almak için Energy Pool Batı Avrupa Operasyonlar Direktörü Christian Simon ve Ticari Gelişimden Sorumlu Anne-Gaêlle Mazzolini ile bir röportaj gerçekleştirdi. Röportajın orijinaline buraya tıklayarak ulaşabilir, Türkçesi için okumaya devam edebilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz

Alanının öncüsü olan Energy Pool, şebeke operatörlerine dengeleme hizmetleri için elektriksel esneklik sağlıyor. Bu esneklik sayesinde endüstriyel ve ticari müşteriler elektrik fatura maliyetlerinde %3 ila %10 arasında düşüş elde ediyor.

Yenilenebilir enerjilerin enerji karışımındaki artan rolü, elektriğin depolanması konusunu ve tüketim ile sürekli üretim arasındaki dengenin nasıl sağlanacağı sorularını gündeme getiriyor. Güneşin ve rüzgarın pik tüketim zamanlarında gerekli olan sürekli enerjiyi üretememesi büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. Bu sorunun çözümü için sanayiler ve yerel yönetimler sahip oldukları esneklikleri sayesinde ağın dengesini korumaya yardımcı olabilir. 2010 yılından bu yana elektrik esnekliklerinin bir araya getirilmesi ve bir havuzda toplanarak değerlendirilmesi konusunda öncü bir role sahip olan Energy Pool, tüketim ve üretim arasındaki bu dengeyi korumaya toplanmış esneklikler ile katkıda bulunuyor.


“Endüstriyel ve ticari süreçlerde elektrik esnekliğinin uygulanması, elektrik faturasını %3 ila %10 oranında azaltabilir”

Elektriksel esneklik çözümleri nelerdir?

Christian Simon: Sanayi tesislerinde ilk adım, enerji tüketimi denetimi yapmaktır. Tüm dünyada birkaç büyük problem küresel bir sorun olarak göze çarpıyor. Bu sorunların bazıları, fatura maliyetlerinin ve CO2 emisyonlarının yanı sıra öz tüketimin azaltılması. Bu sorunların çözümlerinden biri, elektrik tüketiminde esneklik çözümleridir. Esneklik çözümleri için öncelikle esneklik kaynaklarının belirlenmesi gerekir. Tüketimini değiştirebilen teknik ekipmanlar, zaman içerisinde kaydırılabilen üretim süreçleri ve modüle edilmesi enerji piyasalarında değer üretmeye izin veren varlıklar esneklik kaynakları arasında yer almaktadır. Avrupa’daki enerji üreticileri ve şebeke operatörleri, ağdaki dengesizliklerden kaçınmak için ihtiyaçlarının en yüksek olduğu zamanlarda tüketimi elzem olmayan tüketimlerin satın alınması için avantajlı tarifeler sunmaktadır. Bu tarifelerin seçilmesi yalnızca tüketimi optimize etmekle kalmaz, aynı zamanda elektrik faturası maliyetlerinde küçük kapasiteler için %3 ila %5; büyük kapasiteler için %5 ila %10 arasında düşüş sağlar. Eğer faturanız yılda birkaç milyon avro ise bahsi geçen oranların önemi çok büyüktür. Bu unsurları göz önüne alarak, endüstriyel ve ticari müşteriler için en çekici esnekliği sunan bir iş modeli oluşturmaktayız.


Bu esneklik üretim sahalarından nasıl düzenleniyor?

Christian Simon: Dünyada birden fazla ülkede operasyonumuz bulunmakta. Fransa Chambéry'de bulunan merkezimizden yola çıkarak süreci aktarırsak, operasyon merkezimiz yılın her günü ve 24 saat 200 Fransız sanayi bölgesi ile bağlantılıdır. Akıllı bir kutu olan DR Box sayesinde onlarla iletişim kurabilir, ölçüm alabilir, bilgi toplayabilir, analizler yapabilir ve tüketim için planlamalar iletebiliriz. Şebeke operatörleri tarafından talep edilen tüketim değişiklikleri, bir önceki günden birkaç dakika öncesine kadar olabilmekte ve bu doğrultuda anlık planlamalar yapılabilmektedir.


Anne-Gaëlle Mazzolini: Çelik, maden, çimento, kağıt fabrikası, dökümhane, alışveriş merkezleri gibi çeşitli sektörlerdeki üreticilerin elektriksel esnekliğini ve giderek daha fazla küçük sanayinin esnekliklerini havuzumuzda toplayarak işletiyoruz. 2013 yılından bu yana desteklediğimiz, kimya sektöründe yer alan bir müşterimiz, ilk ulusal ağ dengeleme sistemi rezervine katılan ilk Fransız sanayici unvanına sahiptir.


Elektriksel esneklikler alanında gelecekte bizleri neler bekliyor?

Anne-Gaëlle Mazzolini: Günümüzde bu kavram sanayi ve ticari üreticilere ve yerel yetkililere yöneliktir. Daha sonrası için şu anda elektrikli otobüs filosunun veya ısı pompası ısıtma sisteminin yönetimi için elektrik esnekliğinin nasıl sağlanabileceğini değerlendiriyoruz.

Uluslararası hizmet veren Energy Pool’un Ortadoğu, Asya ve Afrika'da operasyonlar yürütebilmesi için Türkiye, Japonya ve Kamerun'da iştirakleri bulunmaktadır. Bugün yaklaşık on ülkeyi kapsıyoruz. Uluslararası iştiraklerimiz ciromuzun %50'sini oluşturuyor. Elektrik esnekliği kavramı henüz yurtdışında çok gelişmedi ancak beklentiler çok büyük ve bizim için çok önemli.



bottom of page