top of page

Soğuk Havalar Ülkelerin Şebeke Güvenirliğini Tehlikeye Atıyor


FRANSA’YA SOĞUK HAVALAR VE DÜŞÜK RÜZGAR ÜRETİMİ HAKİM

Fransa elektrik şebekesi, Ocak ayının ilk haftasında (4-11) arz güvenliği hususunda birçok tehlike atlattı.


Sıcaklıklar mevsimsel normların altında kalarak yüksek elektrik talebine yol açtı (8 Ocak’ta saat 09:15’te 87033 MW, 11 Ocak’ta saat 09:15’te 88348 MW). Arz tarafında, ne yazık ki rüzgar üretimi çok düşüktü ve üretim karışımında maksimum %5’lik bir paya ulaştı. Talebin en yüksek olduğu 8 Ocak’ta ise karışımda yalnızca %1 (1143 MW) oranında yer aldı.

Bu durum nedeniyle Fransız iletim sistem operatörü RTE, kapasite mekanizması çerçevesinde 6 pik gün (PP1/PP2) ilan etti ve talep toplayıcılara ile üretim santrallerine talep katılımı kapasitelerini ve üretim kapasitelerini dengeleme mekanizmasına sunmaları gerekliliklerini bildirdi.


Aynı zamanda EcoWatt planı kapsamında olağanüstü önleme gidildi ve tüm vatandaşların 8 Ocak’ta saat 07:00 ile 13:00 arasında elektrik tüketimlerini azaltmalarını istedi.


Fransa Piyasasındaki Önemli Dalgalanmalar

Elektrik piyasasında spot fiyatlar 6,7, ve 8 Ocak tarihlerinde en az bir saat boyunca 100 € / MWh'nin üzerinde kaldı.


Dengeleme mekanizmasında, güvenliği yeniden sağlamak için bazı teklifler 600 ile 800 € / MWh arasında çok yüksek bir fiyatla etkinleştirildi (11 Ocak).


Talep Tarafı Katılımı ile Müdahale


Birinci periyotta, şebekedeki gerilimi azaltmak için 10,3 GWh'ye yakın bir yük kesintisi yapıldı.







Bu hacim, 2019 yılında etkinleştirilen toplam talep katılımı hacminden daha da yüksek ve 2018’de etkinleştirilen hacmin yaklaşık yarısını temsil ediyor.

Talep tarafı katılımı aktivasyonları sayesinde, ülkenin yük eğrisi 8 Ocak'ta saat 20: 30'da 1,5 GW düşürüldü.

*Düzeltilmiş enerji talebi (corrected P.D.) = Enerji talebi – toplanmış talep yanıtı yükü


Tüketicilerin yük azaltma yoluyla enerji piyasalarına katılmasına izin veren özel mekanizma olan NEBEF mekanizması ile ilgili olarak, 8 Ocak’ta 100 MW’dan fazla yük azaltma planlandı. Bu yük, tipik bir günde planlanan hacmin 10 kat daha fazlasını temsil ediyor.


Talep Tarafı Aktivasyonuna Energy Pool Katkısı

Energy Pool operasyon ekibimiz, şebeke operatörü RTE’ye verilen taahhütlerin yerine getirilmesi için tüm hafta boyunca yoğun bir çalışma dönemine girdi. Bunun yanı sıra endüstriyel ve ticari müşterilerimizin operasyonlarını olumsuz bir şekilde etkilememek için onlarla sürekli iletişim kurdu ve süreci en iyi şekilde yürütmeyi hedefledi. Energy Pool olarak, DERMS yazılımı aracılığıyla sayıları 200’e ulaşan endüstriyel ve ticari sitenin yüklerini azalttık. 11 Ocak Pazartesi günü, RTE tarafından iki kez arandık ve aktifleştirilen toplam hacmin yaklaşık üçte biri olan 680 MWh'den fazla yükü şebeke dengesine sunduk.


JAPONYA: SOĞUK HAVA DALGALARI VE DÜŞÜK SANTRAL KULLANILABİLİRLİĞİ

Japonya’da rekor düzeyde bir soğuk hava dalgası ile yüksek elektrik talebine yol açan yoğun kar yağışı ve LNG tedarikinde yaşanan lojistik sorunlar nedeniyle 5 Ocak’tan 15 Ocak’a kadar yoğun bir dönem yaşandı. LNG tedarik kısıtlamaları gazla çalışan elektrik santrallerini normal kapasiteden daha düşük kapasitede çalışmaya zorladı ve kötü hava koşulları, özellikle gerçekleşen şiddetli kar yağışı, sınırlı güneş üretimine yol açtı.


Piyasada Benzersiz Bir Durum

Ocak ayı ortasında, spot fiyatlar birkaç gün boyunca 200 JPY / kWh'nin üzerine çıktı, günlük ortalamalar en son yüksek fiyat görülen 2018 yazına göre 4 kat yükseldi ve yetkilileri acil durumlarda uygulanan fiyat sınırı uygulamasına zorladı.

Japonya’nın her yerinde şebeke dengesi tehlikedeydi ve Japonya elektrik Tokyo Electric Power Company (TEPCO), elektrik tasarrufu için tüm kullanıcılara işbirliği çağrısında bulundu.


12 Ocak akşamı, 54.05 GW arz kapasitesi varken puant talebin 50.94 GW'a ulaşmasıyla durum oldukça gerginleşti.


Energy Pool’dan Japonya Şebeke Dengesine Katkı

Tokyo bölgesinde, endüstriyel kullanıcılardan tüketimlerini 5 Ocak’tan 15 Ocak’a kadar art arda 8 gün azaltmaları istendi. Energy Pool Japonya operasyon ekibi, tüm süreci uzaktan çalışma modeline göre yönetmelerine rağmen bu dönem boyunca 7GWh'lik küresel bir hacmi temsil edecek şekilde her gün 300MW'den fazla yüksek güvenilirlikte yük azaltma gerçekleştirdiler. TEPCO bölgesi aktivasyonunun yanı sıra 8 Cuma günü, Energy Pool Japonya Kansai bölgesinde de bir aktivasyonu yönetti.


bottom of page