top of page

Axpo Solutions ve Energy Pool, Esneklik Çözümleri İçin Hollanda'da İşbirliğine Gidiyor


Hollandalı büyük tüketiciler, artık Axpo Solutions AG ve Energy Pool arasındaki yeni işbirliğinden yararlanabilir! Sunulan hizmet ile müşterilerin enerji tüketimleri, enerji tedariki ve esnekliği uzmanlığıyla optimize edilecek. Bunun yanı sıra esneklik çözümlerinin gelir kazandırma yeteneği sayesinde müşterilere yeni gelir kaynakları oluşturulacak. Esneklik yönetimi tüketicilerin, yenilenebilir enerji üreticilerinin ve enerji depolama sahiplerinin varlıklarının değerini artırmaya devam ediyor. Elde edilen geliri çoğaltırken, varlıklara inovasyonu getiriyor ve onların sürdürülebilir enerjiye geçişte kilit rol oynamalarına imkan sunuyor.


Energy Pool, Hollanda’da bulunan Axpo’ya akıllı enerji yönetimi hizmetleri sunacak ve bir dengeleme hizmeti sağlayıcısı (BSP) olarak hareket edecek. Akıllı enerji yönetimi hizmetleri kapsamında, enerji ve dengeleme piyasalarında esneklik sağlama ve değerlendirme uzmanlığı gerçekleştirecek. Sunulan optimizasyon teklifi, öncelikli olarak talep tarafı kapasitelerine veya enerji depolama ve yerinde üretim varlıklarına sahip büyük ticari tüketicilere ve enerji yoğun endüstrilere fayda sağlayacak.


Axpo Solutions AG Hollanda Şube Müdürü Michiel Rutgers, “Yeni işbirliğimizden çok memnunuz. Enerji üretimi ve esneklikten gelir elde etmenin birleştirilmesi, şebeke istikrarına ve yenilenebilir enerji gelişimine katkıda bulunurken piyasaya yenilikçi ve rekabetçi bir teklif oluşturmamız sağlıyor” dedi.


Elektrik tedarikçisi olarak Axpo, halihazırda Hollandalı ticari müşterilerine risk yönetiminden kurumsal enerji satın alma anlaşmalarına (PPAs) uzanan geniş bir hizmet yelpazesi sunuyor. Esneklikten gelir elde etme yoluyla müşteriler, Hollanda ulusal elektrik iletim operatörü TenneT’den gelen sinyallere yanıt vererek tüketimlerini ayarlayacaklar. Bu sayede piyasa fırsatlarından yararlanırken şebekedeki gerilimin düzenlenmesine katkı sunacaklar.


Karmaşık sistemlerin akıllı enerji yöneticisi olarak Energy Pool’un uzmanlığı, esneklik çözümünün tüm değer zincirini kapsıyor. Bu uzmanlık, enerji yoğun süreçlerin optimizasyonu ve proje finansmanı dahil olmak üzere, esneklik tanımlamalarından piyasa değerlendirmelerine uzanan geniş bir alanı kaplıyor. Energy Pool, 2018 yılından bu yana Hollanda piyasalarında hizmet vermektedir ve talep tarafı kapasiteleri ile gelir sağlamada önemli bir geçmişe sahiptir. Özellikle Fransa ve İngiltere’de, esneklik ile gelir sağlamada üretim süreçleri (elektroliz ve ark fırınları) ve diğer dağıtık kaynaklar (birleşik ısı ve enerji üretimi, back-up jeneratörler, enerji bataryaları ve elektrikli araçlar) üzerinde çalışmaları bulunmaktadır.


Talep tarafı katılımı, Hollanda’nın iklim hedeflerine, özellikle de 2030 itibarıyla kömür ile çalışan elektrik santrallerin yasaklanmasına ulaşmada etkili ve sürdürülebilir bir çözümdür. TenneT’nin yakın tarihli bir analizinde, ülkenin 700 ila 2.000 MW aralığında küresel bir talep katılımı kapasitesi bulunduğu belirlenmiştir.


Energy Pool Uluslararası Kıdemli Başkan Yardımcısı Emmanuel Cantegrel, yeni işbirliği ile ilgili “Hollanda’da bulunan Axpo ile yapılan anlaşma, Avrupa’daki gelişimimizde yeni bir kilometre taşı oldu. Axpo ekipleri ve müşterileri ile çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Hizmetlerimizin enerji piyasasındaki dalgalanmalara karşı daha dirençli olmalarına ve büyümekte olan dağıtık enerji sisteminde yeni fırsatları yakalayabilmelerine yardımcı olacağına inancımız tam." açıklamalarında bulundu.


Axpo Solutions ve Energy Pool, Hollanda merkezli büyük bir alüminyum üreticisi olan Aldel’in yeşil olanının ilk aşamasında başarı ile destekledi. Bu kapsamda Aldel, esneklikten gelir elde etme yoluyla şebekeyi stabilize etmeye yardımcı oldu. Çalışmalar Temmuz 2020 tarihinde, günlük açık artırmalar ile manuel frekans yenileme rezervlerinde başlamıştı.


Axpo hakkında:

Axpo, İsviçre’nin en büyük yenilenebilir enerji üreticisidir ve güneş ve rüzgar enerjisi ticareti ve pazarlamasında uluslararası bir liderdir. 5.000 çalışanının sahip olduğu deneyim ve uzmanlığı, yenilik tutkusuyla birleştirmektedir. Axpo, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'daki 40 ülkede bulunan müşterileri için en son teknolojilere dayalı yenilikçi enerji çözümleri geliştirmektedir.


Energy Pool hakkında:

Energy Pool, enerji esnekliklerinin ve karmaşık sistemlerin küresel optimizasyonunu sağlayan akıllı enerji yöneticisidir (talep tarafı kapasitesi toplanması, enerji depolama ve yerinde üretim varlıkları). Dünya çapında 6 GW esnek yük ve dağıtık üretim portföyünü yönetmektedir. Eşsiz yazılım platformu aracılığıyla, dengeleme ve yardımcı hizmetler sunmak için varlıkları bir araya getirir, bağlar ve optimize eder. 10 yıllık deneyimi ile kamu kuruluşları ve sistem operatörlerine kendi operasyonları için uzmanlık ve teknoloji (DERMS, sanal enerji santrali) sağlıyor.

bottom of page