top of page

Energy Pool Sanal Enerji Santrali (VPP) Çözümü

Temel düzeyde, yenilenebilir kaynaklardan elektrik enerjisi elde etmek ve uygun şekilde yararlanmak için yenilenebilir enerji sistemleri ve bataryalar yeterlidir. Ancak yenilenebilir enerjiden istediğimiz ölçeklerde yararlanabilmek, orkestrasyona bağlı olacaktır.


Elde edilen üretim organize edilebilirse, enerjiye en çok ihtiyacımız olan yüksek talep zamanlarında da yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanabiliriz. Bu orkestrasyondur.

Orkestrasyon önemlidir ve esnek arz için gereklidir. Düzenlendiğinde ve birleştirildiğinde, hem ısı hem elektrik kombine üretim yapan sistemler, rüzgar tirbünleri, biyogaz üretimi ve bataryalar esnek arza katkıda bulunabilir.


Orkestrasyon yöntemlerinden biri Sanal Enerji Santrali (VPP)’dir. Sanal enerji santrali, merkezi bir sistemden ziyade çok farklı üretim tekniğini ve kaynağını kullanarak enerji üretmeye yarayan kontrol sistemidir. Dağıtık enerjinin bizi beklediği gelecekte, VPP önemli bir çözüm sunacaktır.

Sanal Enerji Santrali (VPP): Enerji Dönüşümü İçin Önemli Bir Destekçi


Talep Tarafı Katılımı (DR) toplayıcısı olan Energy Pool, enerji dönüşümü için önemli bir adım olan Sanal Enerji Santrali (VPP) çözümünü 3 yıl önce devreye aldı. Bu hizmetin enerji sektörü paydaşlarına portföylerinin esnekliğini yönetmeleri konusunda ne denli yardımcı olduğunu birlikte keşfedelim. Yazılım Geliştirme Departman Yöneticisi Paul SANTUS ve VPP Projeleri Yardımcısı Baphiste GUILLAUD-ROLLIN sorularımızı cevaplıyor.


Öncelikle, Dağıtık Enerji Kaynakları Yönetim Sistemi (DERMS) ve Sanal Enerji Santrali (VPP) arasındaki farkı açıklayabilir misiniz? Bu iki çözümü karşılaştırmak doğru mu?

PS: Tamamen esneklikle ilgili! Çeşitli yazarlar (Örneğin Ranchere’nin son makalesine bakabilirsiniz) bu iki çözümü hangi piyasa esnekliğinden gelir elde edildiğine göre ayırıyor. DERMS şebeke dengeleme programlarına odaklanırken, VPP enerji piyasalarına (vadeli işlemler, gün öncesi, gün içi) odaklanmaktadır.


Tarihsel olarak, yenilenebilir enerjiye yatırım yapan aktörler (7/24 ticarete ihtiyaç duyan ancak çok az esnekliğe sahip olan) VPP çözümüne konumlandırılmıştır. Talep Katılımı aktörleri ise DERMS’e yatırım yapmaktadır. Yeni esneklik kaynaklarının ortaya çıkması (yani bataryalar, aynı zamanda öztüketim için kullanılan üretim kaynakları) muhtemelen bu çözümlerin birleşmesine yol açacaktır.


Ticari ve Endüstriyel Talep Katılımı Toplayıcısı geçmişi ile Energy Pool, Yan Hizmetler Piyasası (TSO) programlarında (programların içerisinde en çok titizlik isteyen) esneklik değerlendirme konusunda güçlü bir uzmanlığa sahiptir ve 3 yıllık batarya ve kompakt yüksek güç kaynakları operasyonları ile enerji piyasalarından gelir elde etme konusundaki boşluğu hızla kapatmaktadır.

DERMS/VPP çözümleri enerji dönüşümüne nasıl katkıda bulunur?

PS: Dağıtık Enerji Kaynakları hızlı bir şekilde devreye alınmaktadır ve bu kadar çok varlığı yönetmek oldukça zor olmaktadır. (Rüzgâr ve güneş enerjisi kaynakları üretimlerini çoğunlukla talebe göre kısıp artıramadığından dolayı) Yenilenebilir enerji üretimine odaklanan sektör paydaşları dengesizlik kontrolü için aktif esneklik ticareti ve yük kaydırmalarından ziyade üretimin izlenmesine daha fazla odaklanmaktadır.


Ayrıca, Yan Hizmetler Piyasası programları talep/yerinde üretim kaynaklarına gittikçe daha fazla açılmaktadır. Tüketici portföylerini yöneten tedarikçiler, esneklik anlaşmalarının yönetilmesi ve müşteri tesislerinde otomasyon kurulması (gerçek zamanlı izleme ve kontrol sağlamaktadır) için yardımcı olamamaktadır. Bu tüketiciler için yeni bir esneklik ticareti başlatmak genellikle zordur. DERMS/VPP çözümleri, sahip olmadığınız yerinde üretim kaynaklarını yönetmek için oldukça yararlı olmaktadır. Diğer yerinde tüketim kaynaklarını dikkate alarak sahibinin ekonomik çıkarını korurken; geleneksel üretim kaynaklarından elde edeceğiniz aynı güvenilirlik seviyesi ile elektrik piyasalarından daha fazla değer elde etmenizi sağlar.


Gerçekten değer elde etmek, birden fazla gelir kaynağını bir araya getirebilindiğinde mümkün olmaktadır (Yan Hizmetler Piyasası’nda Frekans Kontrol Rezervinden serbest dengeleme tekliflerine uzanan geniş bir alanda fiyat avantajlarını elde etmek ve dengesizlik cezalarını sınırlamak gibi). Geliri üst düzeye çıkaran ve her zaman yüksek düzeyde gelir elde etmek için sürekli değişen kombinasyonları bulmak gerekmektedir. Tam da bu noktada Energy Pool’un toplayıcı ve operasyonel uzmanlığı müşterilerimiz için değer yaratmaktadır.

Energy Pool Sanal Enerji Santrali yazılımı ile dünya çapındaki önemli enerji üreticilerine ve ticari&endüstriyel son kullanıcılara hizmet vermektedir. Bu yazılımın kullanıcılara sağladığı önemli avantajlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu tür bir çalışmanın yürütülebilmesi için ne kadar süre gerekmektedir?

BGR: Yazılımız, birden fazla alanda gerçekleştirdiğimiz Talep Tarafı Katılımı toplayıcısı olarak 10 yıllık deneyimimiz ile geliştirildi. Bu deneyim, tüm işlemlerin “gerçek hayattaki operasyonel ihiyaçları” karşılayacak şekilde tasarlandığı anlamına gelmektedir. Sahadaki teknisyenlerimizden ve müşterilerimizden gelen doğrudan bildirimler sayesinde de optimize edebilme şansına eriştik. Kullanıcılarımız, kendi operasyonlarımızda başarılı olmak için geliştirdiğimiz ve uzmanlığını kanıtlanmış bir teknolojiden yararlanmaktadır.


Ayrıca sistemimiz ölçeklenebilir ve esnektir. Her bir müşterinin ihtiyacını karşılamak için özelleştirilmiş ayrı modüller altında teslim edilebilen, uçtan uca çözüm sunan bir ayrıcalık sunmaktadır.


Çok çeşitli işlevler arasında, varlıkların esnekliklerini analiz etme ve modelleme özellikleri bulunmaktadır. İzleme ve tahmin teknolojisi de mevcuttur. Ayrıca esneklik toplama ve gönderme için güçlü bir optimize edici içermektedir. Son olarak, enerji sektörü paydaşı olan müşterilerimiz ve müşterileri, katıldıkları esneklik esneklik programları ile ilgili tüm bilgilere (performans, elde edilen gelir ve raporlar gibi) çevrimiçi bir portaldan ulaşabilmektedirler. Her modül müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre etkinleştirilir.


Müşterilerimizin en son teknolojiden yararlanabilmesi için düzenli olarak teknik ve fonksiyonel güncellemeler sunmaktayız. Platformumuz çoğu standart protokollerle (OpenADR gibi) uyumludur, müşteri sistemleri ile entegrasyon API’ler aracılığıyla kolaylaştırılmaktadır.

Energy Pool Sanal Enerji Santrali (VPP) çözümünü nasıl sunmaktadır?

BGR: Yazılımımız, hızlı ve uygun maliyetli bir dağıtım sağlayan bulut tabanlı bir çözümdür. Müşterimize adım adım uygulamalar ve özel bir eğitim sağlamaktayız. Bu sayede tedarik ekipleri müşterilerine çok kısa sürede esneklik değerlendirme teklifleri sunabilmektedir.


Hızlı işlemler için önemli olan bir diğer kolaylaştırıcı çözümümüz, Energy Pool’un Flex-Box telekontrol çözümüdür. Flex-box’lar, esnek varlıklarla güvenli ve güvenilir iletişim sağlamasına ek olarak kolay kurulum ve yapılandırma özelliği sunmaktadır. Mevcut otomasyon cihazlarınıza kolaylıkla bağlanmaktadır.

bottom of page