top of page

Kaliforniya’nın Elektrik Kesintilerinden Ne Ders Çıkarmalıyız?

Kaliforniya dünyanın en iddialı temiz enerji politikalarından birine sahip. Karbonsuz enerji için büyük miktarda doğalgaz santralini durdurdu. Ancak sistem esnekliği sağlanmadan hayata geçirilen %100 yenilebilir hedefi yüksek enerji talebi olduğunda (sıcaklık artışı nedeniyle aşırı klima kullanımı, çevrimdışı kalan santraller) elektrik kesintilerini tetikliyor. Şu an eyaletin enerji sisteminde var olan önemli esneklik kaynaklarından biri talep katılımı ve kesintilerin engellenmesinde büyük yardımcı.


Geçtiğimiz hafta şebeke operatörü CAISO, aşırı sıcaklıkların klima talebini artırması nedeniyle tüketicilerin 15:00'ten itibaren enerji tasarrufu yapmalarını isteyen bir "Esnek Uyarı" yayınladı. Bu arada, Batı ABD genelinde sıcak hava dalgaları devam etti ve Kaliforniya'nın önceki pik talep zamanlarında güvendiği diğer eyaletlerden ithal edilebilecek elektriği sınırladı. Bu nedenle 3. Aşama Elektrik Acil durum emirleri devreye alındı ve tasarruf ve talep katılımı ile elektrik kesintileri önlenebildi. CAISO, yaptığı açıklamada bunun önemli bir faktör olarak vurguladı ve talep seviyelerinin beklenenden daha düşük olmasından sonra kesintilerden kaçınabildiğini söyledi. Gün öncesi tahminine kıyasla hemen 1.000 megawatt kesintiye uğrayabilir yükü ve sonunda 4 ila 5 gigawatt'ı düşürdükleri bildirildi.


Esneklik Kaynakları Şart

Bu yük düşüşü, California’nın üç ana hizmet kuruluşunun çabaları ile sağlandı. San Diego Gas & Electric, müşterilerden enerji kullanımını azaltmalarını isteyen kitle iletişim araçları, metin, telefon görüşmesi ve e-posta uyarıları yayınladı. Bu çabalar ile sanayi ve ticarethanelerden elektrik ve konut müşterilerinden klima kullanımını azaltmalarını isteyen talep yanıt programlarını da tetiklenmiş oldu. 250.000'den fazla konut tüketicisi, klima ve akıllı termostat programları; 1.300'den fazla işletme ve çiftlik ise endüstriyel, ticari ve su pompalama yük kesintisi bir araya geldi ve 800 megawatt'tan fazla pik talebi azaltmak için talep yanıt programlarını "tam olarak kullanıldı".

İklim değişikliğinden kaynaklanan daha uzun vadeli aşırı hava koşulları, enerji şebekelerinde yeni ve daha büyük talepler oluşmasına yol açacaktır. Kalifornia'da olanlar bu nedenle başka coğrafyaları da yakından ilgilendiriyor. Şebeke operatörleri ve elektrik hizmetleri, değişen iklim ve hava durumu modellerinin elektrik talebini nasıl etkileyeceğini düşünmek zorunda.


Sistem güvenirliği için batarya, V2G gibi diğer esneklik kaynakları da yüksek önem taşıyor ve eyaletin yol planının önemli bir parçası. Kaliforniya Bağımsız Sistem Operatörü CEO'su Steve Berberich, "Yenilenebilir enerji kesintilere neden olan faktör değil" diyor. Eyaletin “kapsamlı batarya kullanımı” ile desteklenen daha fazla yenilenebilir enerjiye ihtiyacı var.



bottom of page