Akıllı binalar, otomasyon sistemleri ile desteklenen, kullanıcının ya da bina sakinin konforunu artıran bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Gündelik hayatı kolaylaştıran özelliklerinin yanında sunduğu en önemli avantaj, kullanıcılara enerji verimliliği sağlamasıdır. Enerji verimliliğini kullanıcı konforunu etkilemeden gerçekleştirebilmesi, akıllı bina otomasyonlarının tercih edilebilirliğini artırmaktadır.
Akıllı binaların şebeke esnekliği ve pik elektrik talepleri üzerindeki etkisi büyüktür. Pik elektrik talebinin %80'inin binalardan geldiği bilinmektedir. Akıllı binaların güneş panelleri gibi uygulamalarla kendi enerjisini üreten bir yapıda tasarlanması binalardan gelen elektrik taleplerini azaltacaktır. Bu nedenle hem kullanıcı enerji maliyetlerinin minimuma düşürülebilmesi hem de pik taleplerin oluşmaması için anahtar roldedir.
Sistem esnekliğinin sağlanabilmesi ve pik taleplerin minimuma indirilebilmesi ise talep katılımı ile mümkün hale gelir. Talep tarafının sisteme dahil edilmesi, binaların yüklerinin kaydırılabilmesine ve dengelemede kullanılabilmesine olanak tanır. Talep katılımı pik elektrik taleplerini maksimum seviyede karşılar ve sistem esnekliği sağlar. Akıllı bina sahipleri, talep katılımı ile ekstra gelir elde etme şansına kavuşurlar.
Comments