Soğuk havaların geleceğinin haberini veren meteorologlar Fransa’yı harekete geçirdi. 17 Şubat tarihinde başlayacak olan soğuk hava dalgasının, elektrik kesinti risklerini de birlikte getireceği bildirildi. Kesintilerin yaşanmaması adına harekete geçen Fransa hükümeti, piyasa aktörleriyle buluştu. Aktörlerin harekete geçmesi için hükümet koordinasyonu sağladı.
100.000 Megavatlık bir yükün 19 saatlik bir süreçte nasıl mobilize edilebileceğinin zorlu sınavını verecek olan Fransa’nın günlük enerji üretimi 129.000 MW ve bu 129.000 MW’lık üretimin 63.000 MW’ı nükleer enerji santrallerinden karşılanmaktadır. Fakat bu üretimin tamamını 5. Ve 8. Nükleer reaktörlerde yaşanan arızalardan dolayı gerçekleştirilemeyecektir.
Fransa iletim hatlarından sorumlu olan şirket (RTE) 17 Şubat’ta hiç bir programlı kesinti yapılmayacağını duyurdu.
Mesken kullanıcılara yapılan uyarı ise kullanılan enerjinin azaltılması yönünde oldu, boş odalardaki ışıkların kapatılması ya da stand-by konumunda çalışan cihazların kapatılması gibi.
RTE’ye göre , bu uygulamalar ile 2.000 ile 3.000 MW’lık bir kullanım azaltılmış olunacaktır.
Fransa bu tür tehditlere karşı donanımlı olsa bile, hala birtakım riskler durumu gergin kılmaktadır. Gerginliğin sebebi ise enerji üretiminin yetersiz kalabilecek olmasından kaynaklıdır. Gerekli olan enerjinin 12.000 MW’ı çevre ülkelerden ithal edilebilir ama RTE 5.000 ile 7.000 MW’ın üstüne çıkamamaktadır.
Sisteme ek olarak MW başına 70.000 Euro’ya kadar çıkan gelir için şirketler saniyeler içinde üretimini durdurabilecekler. 21 büyük ölçekli enerji tüketicisi olan endüstriyel kurum bu konuyla ilgili önceden sözleşme imzalamış ve talep katılımına katılacaklarını beyan etmişlerdir. (Örneğin: Çelik, kağıt, çimento fabrikaları)
Bu sistemin ayrı bir piyasa olduğunu ve Energy Pool’un bu sistemde kabiliyetleri ile operasyon yaptığını belirten “LeMonde” talep katılımı ile ayrıca yeni kurulacak olan enerji santrallerinin yatırım maliyetinden de kurtulunacağını belirtti.
Energy Pool olarak;
Elektrik kesintisinin en yüksek olduğu dönemde, nükleer reaktörlerin arızalandığı, Fransa’da son 50 yılın en kurak dönemini geçirdiği ve komşu ülkelerden enerji ithalinin yapılamadığı bir durumda 600 ile 1000 MW arası bir yükün kontrolünü sağlamıştır.
Bu durum hem ülke ekonomisine katkı sağlamıştır, olası kesintilerin önüne geçmiştir ve kullanıcıların elektrik dağıtım ve iletim şirketlerine olan güvenini arttırmıştır.
Haberin kaynağı için: http://www.lemonde.fr/economie/article/2017/01/13/alerte-rouge-pour-edf-en-raison-du-grand-froid-attendu_5062267_3234.html