top of page

Talep Tarafı Katılımı Nedir?



Elektrik, günümüz koşullarında büyük miktarlarda verimli bir şekilde depolanamıyor. Bu sebepten elektrik piyasasında, arz ve talebin her an dengede olması gerekmektedir.

Elektrik piyasasının dinamikleri, bu dengeyi sağlamak açısından yeterli gibi görünse bile şu an hala piyasada eksiklikler mevcuttur. Bu eksiklerden bir tanesi, hali hazırda bir çok ülkede kullanılan, Talep Tarafı Katılımı mekanizmasıdır.

Peki nedir bu Talep Tarafı Katılımı?

Talep Tarafı mekanizması, arz-talep dengesini sağlamak için kullanılır ve piyasa oyuncularının yüklerini kaydırması aracılığı ile sağlanır.

Esnek yükler sayesinde verimsiz santrallerin çalışmasının önüne geçilerek, fazladan ithal edilecek enerji maliyetini azaltır.

Talep Tarafı Katılımı yöntemi, tüketiciyi olumsuz yönde etkilemeyecek bir şekilde, tüketicinin gereklilik durumunda kısıtlama yapmasını ve kısıtlanan yük kadar gelir elde etmesini sağlamaktadır.

Nasıl İşliyor?

Sistemin işleyişi oldukça basittir. Ülkedeki iletim operatörü talep toplayıcılar ve büyük tüketicilerden yüklerini kaydırma opsiyonu alarak, gereklilik durumunda sistemde kısıtlamaya gidebilecek tüketicileri yıllık bazda ne kadar süre ile ve hangi şartlar altında kısıtlama yapabileceğini taahhüt altına alan bir anlaşma yapmaktadır.

Talep toplayıcı şirketler, tüketim tesisi olmayıp, kendi bünyesinde küçük tüketicileri toplayarak, yük havuzu oluşturarak Talep Tarafına katkı sağlayan şirketlerdir.

Avantajları Nedir?

Talep Tarafının işleyişini anlatırken bahsettiğimiz taahhüt sayesinde, Talep toplayıcı şirketleri tarafından kısıtlama yapacak olan tüketici belirlenmekte ve yapacağı kısıt karşılığında bir nevi enerji satışında bulunmaktadır. Sistem operatörü söz konusu enerjinin ödemesini kapasite ve/veya aktivasyon başına yapabilmektedir.

Böylelikle söz konusu tesis istekli olarak yaptığı kısıtlama ile tüketimini kendisine olumsuz olmayacak bir şekilde azaltarak ekonomik bir zarardan kurtulmuş ve esnekliğini satarak finansal olarak bir gelir elde etmiş olmaktadır.

Kimler Bu Hizmetten Yararlanabilir?

Söz konusu olan sistem veya hizmet adından da anlayabileceğimiz üzere Talep Tarafında bulunan piyasa oyuncularını yani Tüketim tesislerini bu sistemden veya hizmetten yararlanmasını sağlamaktadır.

Talep tarafı katılımı ülkemizde ne durumda?

Talep Tarafı Katılımı ülkemizde EPDK ve TEİAŞ tarafından gereken düzenlemelerin yapılmasını ve sistemin hazır hale gelmesini beklemektedir. Energy Pool olarak 2013 yılından bu yana Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK ve TEİAŞ ile sürekli iletişim içerisinde olup, 2015 yılında EPDK tarafından imzalanan protokol akabinde, Talep Tarafının hayata geçtiği durumda operasyon yapabilmek için İstanbul ofisimizde gerekli sistem altyapısını oluşturmuş bulunmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için dilediğiniz zaman telefon ve e-mail yoluyla bize ulaşabilirsiniz.

bottom of page