top of page

SKTT İçin Uygun Fiyatlı Elektrik Çözümleri

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yüksek tüketimli elektrik tüketicisi limitini Son Kaynak Tedarik Tarifesi ile yıllık 7 milyon kWh ve üzeri olarak belirlemiştir. Bu limite göre oteller, marketler, hastaneler, alışveriş merkezleri gibi ticarethane tarifesindeki aboneler ile demir-çelik, çimento, organize sanayi bölgeleri (OSB) gibi sanayi tarifesindeki aboneler yüksek tüketimli elektrik tüketicilerine örnek gösterilebilir.


Yıllık 7 milyon kWh ve üzeri tüketimi olan ticarethaneler, fabrikalar ve OSB’ler yüksek enerji maliyetleri ile karşılaşmaktadır ve işletmelerindeki en büyük gider elektrik fatura maliyetleri olmaktadır. Aynı zamanda sık sık değişen elektrik birim fiyatlarından oldukça etkilenmektedirler.


Bu tüketiciler elektrik ihtiyaçlarını üç farklı yoldan (SKTT, İkili Anlaşma ya da Elektrik Piyasası Katılımcısı Olma) satın alabilmektedir. Seçim yaparken önemli olan işletmenin kısa/orta/uzun vadede ihtiyacının belirlenmesi, tüketim davranışlarının göz önünde bulundurulması ve tedarik yönteminin güvenirliğinin sağlanmasıdır. Aksi halde elektrik fatura tasarrufu hedeflerken kabarık bir fatura ile karşılaşmak sürpriz olmayacaktır.


2015 yılından bu yana elektrik ticareti danışmanlığı sunan Energy Pool olarak önceliğimiz, yüksek tüketimi olan elektrik tüketicilerine enerji maliyetleri hususunda güçlü bir destek sunmaktır. Hedefimizi müşterilerimizin elektrik tedarik yöntemlerini optimize ederek ve sürekli değişen elektrik fiyatları karşısında maliyet avantajı kazandıracak çözümler sunarak gerçekleştiriyoruz.


Enerji maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyorsanız, size uygun elektrik tedarik yöntemini belirleyebilir, daha uygun şartlarda elektrik tedariki için birlikte çalışabiliriz...

SKTT tercih ederseniz: Düzenli olarak PTF-YEKDEM takibi yapmakta, gelecek dönem enerji maliyetleriniz hakkında bilgi vermekteyiz. Fatura kontrolü gerçekleştirerek gerçek maliyetlere ulaşmanıza yardımcı olmaktayız. Tüketim değişimi/kaydırma planlamaları ile ekstra maliyet avantajı sunmaktayız.


İkili Anlaşma tercih ederseniz: Uygun fiyatlı tedarikçiler ile bir araya gelmenizi sağlamakta, en iyi fiyatın ve ödeme şeklinin oluşması için yardımcı olmaktayız. Sözleşme kontrolü gerçekleştirerek sözleşmenizin güvenirliğini sağlamaktayız.


Elektrik Piyasası tercih ederseniz: Hiç bilmediğiniz bir alanda 7/24 hizmet vererek enerji maliyetlerinizi azaltmaktayız. Deneyimli bir ekip kurma maliyetinden kurtararak enerji izlemeden raporlamaya uzanan geniş bir alanda destek sunmaktayız. Dinamik olan elektrik piyasasıyla ilgili her değişimden haberdar etmekteyiz.

Bize 0212 912 19 80 no’lu telefondan ulaşabilir ya da info@energy-pool.com.tr adresine mail atabilirsiniz.

Elektrik tedariki hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıda bulunan başlıkları inceleyebilirsiniz.


Elektriğimi Nereden Almalıyım? Son Kaynak Tedarik Tarifesi, İkili Anlaşmalar ve Elektrik Piyasası


1- Son Kaynak Tedarik Tarifesi

Herhangi bir tedarikçi seçilmemesi ve ikili anlaşma yapılmaması durumunda, yıllık 7 milyon kWh ve üzeri tüketime sahipseniz otomatik olarak Son Kaynak Tedarik Tarifesi’ne göre ücretlendirilirsiniz. Buna göre faturanız her ay elektrik piyasasında oluşan fiyatlara göre aşağıdaki formül ile hesaplanmaktadır:


Son Kaynak Tedarik Tarifesi Fiyatı = (Ayın Ağırlıklı Piyasa Takas Fiyatı (PTF) ortalaması + Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) Bedeli) * (Diğer maliyetler ile makul kâr marjı için belirlenen katsayı)


Bir tüketicinin SKTT kapsamına girebilmesi için aranan tüketim şartı, sayaç başına ölçümlenen bir kuraldır ve tek sayaçla 7 milyon kWh tüketim yapılmasını gerektirir. Bu kurala istisna olan aboneler, Organize Sanayi Bölgeleri’dir. Organize Sanayi Bölgeleri’nde bulunan işletmeler kendi sayaçları ile 7 milyon kWh’ten az tüketim yapıyor olsalar dahi SKTT kapsamında değerlendirilmektedir.


Elektrik faturasının Son Kaynak Tedarik Tarifesi formülüyle hesaplanmasını isteyen tüketicilerin her ay değişen elektrik faturası tutarlarına hazırlıklı olması gerekmektedir. Enerji maliyetleri planlaması yapmak için elektrik piyasasını öğrenmeli, düzenli olarak PTF’yi ve YEKDEM’i takip etmeli, bunları yorumlayabilmelisiniz. Size iletilen elektrik faturanızı detaylı olarak incelemeli; piyasada oluşan saatlik fiyatlarını ve çalışma saatlerinizi karşılaştırarak faturanızın doğru oluşturulup oluşturulmadığına dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda aylar arası tüketim değişimi/kaydırma imkanından yararlanmanız bu tarifeyi lehinize çevirmeniz için gereklidir.


Energy Pool, tüketimi Son Kaynak Tedarik Tarifesi’ne uygun ya da SKTT’yi tercih eden elektrik tüketicileri için düzenli olarak piyasa takibi yapar ve gelecek enerji maliyetleri konusunda bilgilendirir. Fatura kontrolü gerçekleştirerek gerçek maliyetlere ulaşmanızı sağlar. Tüketim değişimi/kaydırma planlamaları ile ekstra maliyet avantajı sunar.


2- İkili Anlaşmalar

Elektrik enerjisi veya kapasitesinin alınıp satılabilmesi için yapılan ticari anlaşmalar, ikili anlaşmalar olarak adlandırılmaktadır. Serbest Elektrik Tüketicisi olan her işletme İkili Anlaşmalar yoluyla elektrik tedarik edebilmektedir. PTF ve YEKDEM’e dayalı fiyatlama İkili Anlaşmalar’da geçerli değildir. Tüketiciler ile görevli tedarikçiler arasında yapılan bu anlaşmalar risk primi dolayısıyla daha yüksek tutarlı olabilmektedir. Ancak tüketicilere dönem boyunca sıfır fiyat riski ve öngörülebilir maliyet sunması açısından değerlidir.


İkili Anlaşmada yer alan fiyatlar, ödeme koşulları, anlaşmanın süresi, yükümlülükleri, fesih hükümleri gibi önemli sayılan maddeleri dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Bunun yanı sıra birçok tedarikçiden teklif alınıp karşılaştırmalı maliyet analizi ile en uygun teklifi belirlemelisiniz. Aksi halde aynı miktar elektriğe daha fazla ödenmesi veya sözleşmelerde gizlenebilen bazı hükümlerin şirketiniz aleyhine işlemesi kaçınılmaz olacaktır.


Energy Pool, tüketimi İkili Anlaşmalar’a uygun ya da İkili Anlaşmaları tercih eden elektrik tüketicileri uygun fiyatlı tedarikçiler ile bir araya getirir ve en iyi teklifin oluşmasını sağlar. Sözleşme kontrolü gerçekleştirerek yarı yolda bırakılmanızı engeller.


3- Elektrik Piyasası’ndan Elektrik Alma (Piyasa Katılımcısı Olmak)

Elektrik tüketicileri için elektrik piyasaları henüz keşfedilmemiş bir alan. Yıllık elektrik tüketimi 250-300 milyon kWh’ten fazla olan işletmelerin piyasa lisansı alarak elektrik satın alma işlemlerini piyasadan gerçekleştirmeleri her durumda daha avantajlı olmaktadır. Zira hem SKTT’de hem de İkili Anlaşmalar’ın formülünde “kâr marjı” etkeni bulunmaktadır. Uzun yıllar üretim gerçekleştiren fabrikaların ya da OSB’lerin her ay kâr marjı için bedel ödediğini düşündüğümüzde, toplam kâr marjı bedeli lisans ücretlerinin kat be kat üstünde çıkmaktadır. Lisans alarak elektrik piyasası katılımcısı olan bir fabrika, hem elektrik maliyetlerini daha iyi optimize edebilir hem de aracılara ödeme yapmaz.


Energy Pool yıllık elektrik tüketimi 250-300 milyon kWh’ten fazla olan fabrika ve OSB’leri lisans çıkarmaya teşvik eder. Lisans alan tüketicilere hiç bilmedikleri bir alanda 7/24 hizmet vererek elektrik maliyetlerinin azalmasını sağlar. Deneyimli bir ekip kurma maliyetinden kurtarır. Tesis enerji izlemeden raporlamaya uzanan geniş bir alanda destek sunar. Dinamik olan elektrik piyasasıyla ilgili her değişimden haberdar eder.

Comments


bottom of page